QARAQALPAQ OYÍN ÓNERINIŃ RAWAJLANÍWÍNDA BALETMEYSTER E.PETROSOVANÍŃ TUTQAN ORNÍ HÁM ROLI (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2023)
Dastlab, raqs so‘z va musiqa bilan birlikda bo‘lgan, lekin asta-sekin barqaror shakllargaega bo‘lib, sinkretik san’atdan ajralib chiqa boshlagan. Harakatlar o‘zgardi, badiiy umumlashtirishgaduchor bo‘ldi, natijada xalq amaliy san’atining eng qadimgi ko‘rinishlaridan biri bo‘lgan raqs san’atishakllandi. Raqs san’atining asosiy ekspressiv vositalari – uyg‘un harakatlar va duruşlar, plastikekspressivlik va mimika, dinamika, harakat tempi va ritmi, fazoviy naqsh, kompozitsiya.
Keywords: raqs; qo‘l harakati; milliy rang; faollik; san’at.