RADIO SPEKTAKL: AKUSTIKA VA OVOZ REJISSURASI (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu ilmiy maqola zamonaviy media makonida radio spektakllar (audiodramalar) yaratishning texnik va badiiy xususiyatlarini o'rganishga bag'ishlangan. Tadqiqotdaraqamli texnologiyalar davrida ovoz rejissurasining o'zgarishi, studiya akustikasining psixoakustikta’siri hamda mikrofonlashning zamonaviy usullari tahlil qilinadi. Xususan, tinglovchida"mavjudlik effekti"ni (presence effect) yaratishda akustik makonni shakllantirish, mikrofonlarningyo'nalish diagrammalari va "yaqinlik effekti" (proximity effect)dan badiiy maqsadlarda foydalanishmasalalari yoritiladi. Maqola ovoz rejissyorlari, media mutaxassislari va talabalar uchunmo'ljallangan.
Keywords: radio spektakl; akustik makon; ovoz rejissurasi; binaural audio; mikrofonlash; yaqinlik effekti; reverberatsiya; psixoakustika