ZAMONAVIY TELEVIDENIYEDA OVOZ DIZAYNI VA UNING AUDITORIYA PSIXOLOGIYASIGA TA’SIRI (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy televideniye mahsulotlarini yaratishda ovoz dizaynining roli va uning tomoshabin psixologiyasiga ta’sir qilish mexanizmlari fundamental tadqiq etiladi. Tadqiqot davomida ovozning vizual tasvir bilan sintezi, akustik muhitning inson idrokiga ta’siri va audio-vizual mahsulotning emotsional darajasini oshirishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, zamonaviy texnologiyalar yordamida yaratiladigan immersion effekti, psixoakustik stimulyatsiya va ularning auditoriya diqqatini ushlab turishdagi funksiyalari keng yoritib berilgan. Maqolada ovoz rejissyorining ijodiy va texnik faoliyati zamonaviy media-psixologiya prizmasi orqali ko‘rib chiqiladi.
Keywords: ovoz dizayni, televideniye, psixoakustika, immersion effekti, media-psixologiya, ovoz rejissyori, auditoriya idroki, audio-vizual sintez, kognitiv yuklama, zamonaviy media.