BATÍS EVROPA KLASSICIZM DÁWIRINDE SKRIPKA ÓNERI: MEKTEPLER HÁM USÍLLAR (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2026)
Bu maqolada G‘arbiy Yevropa klassitsizm davri (taxminan 1750-1830-yillar) skripka san’atining asosiy maktablari va ijro usullari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda italyan (Kremer, Viotti), fransuz (Gavinie, Rode, Kreyser, Bayyo), nemis-avstriya (Mayseder, Shpor) va chex (Stamic, Beneda) maktablarining o‘ziga xos texnik va estetik xususiyatlari, ularning shakllanish tarixi hamda bir-biriga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Klassitsizm davrida skripka pedagogikasining tizimlashuvi - ayniqsa Parij. konservatoriyasining tashkil etilishi (1795) va birinchi standartlashtirilgan darsliklarning yaratilishi -alohida e’tibor bilan muhokama qilinadi. Shuningdek, maqola skripka  konstruksiyasining takomillashuvi va smishok (yoy) texnikasining rivojlanishini ham o‘rganadi.
Keywords: skripka, klassitsizm, italyan maktabi, fransuz maktabi, Viotti, Kreyser, smishok (nay) texnikasi, Parij konservatoriyasi, skripka pedagogikasi, sonata, konsert