MUSIQA CHOLG‘ULARINING PAYDO BO‘LISH TARIXI, EVOLUYUTSION RIVOJLANISH BOSQICHLARI VA ARXEOLOGIK TOPILMALAR (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2025)
Ushbu maqola o‘zbek xalq cholg`ulari, milliy cholg‘ular, sozgarlik mahorati, qaytatiklash, rekonstruksiya qilish, yangi cholg‘ular, ohang, milliy madaniyati, ustoz-shogird an’analari, cholg‘uijrochiligi, ijrochilik maktabi, musiqiy ta’limdagi ahamiyati haqida so‘z yuritiladi. O‘zbek milliy tarixiycholg‘ularini qayta yaratish va takomillashtirish, yangi cholg‘ularni hozirda cholg‘u ijrochiligidaqo‘llanilayotgan amaldagi cholg‘ulardan farqli tomonini ilmiy jihatdan o‘rganish va cholg‘ular taraqqiyotiborasida musiqiy ta’limning har bir bosqichida an’anaviylik va zamonaviylikni o‘zaro uyg`unlashtirganholda milliy kuy ohanglarimizni yanada yaxshilash bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqish ko’zdatutilgan
Keywords: cholg‘ularini qayta yaratish va takomillashtirish; an’anaviylik va zamonaviylik; arxeologik kashfiyotlar; Ko‘shon sulolasi; ommaviy marosimlarni