(untitled) (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2025)
Мақалада жасалма интеллект (АИ) тийкарғы факторға айланады, музыканың елементар теориясы музыка тилиниң тийкарлары - ноталар, интерваллар, ритм, лад, тоналлық, аккордлар ҳәм елементар форманы қамтып алады. Бүгинги күнде технологиялардың, атап айтқанда, жасалма интеллекттиң раўажланыўы бул тийкарларды үйрениў ҳәм әмелиятта қолланыўда жаңа перспективаларды ашпақта. АИ әллеқашан музыкалық мысалларды жаратыўда, ноталарды автоматикалық түрде таллаўда, аккордларды дүзиўде ҳәм ҳәттеки интерактив оқытыў платформаларын жаратыўда қолланылмақта. Ол тапсырмаларды оқыўшының дәрежесине сәйкеслендирип бере алады, соль ўақыттың өзинде оған мүнәсибет билдиреди, қәтелерди анықлайды ҳәм индивидуал раўажланыў жолларын усынады. Бул теорияны үйрениўди және де қолайлы, көргизбели ҳәм жекелестирилген етеди. Буннан тысқары, АИ дөретиўши шерик сыпатында баслап атырған музыкантлар ҳәм оқытыўшыларға ҳәр қыйлы усыллардағы шынығыўлар, ритм сүўретлери ҳәм әпиўайы намаларды жаратыўда жәрдем бериўи мүмкин. Сондай-ақ, аралықтан билим алыў ҳәм музыканы өз бетинше үйрениў имканиятларын кеңейтеди. Солай етип, жасалма интеллекттиң музыканың елементар теориясы тараўына интеграцияланыўы музыка билимлендириўин модернизациялаўға, оны және де нәтийжели, қызықлы ҳәм кең көлемдеги билим алыўшылар ушын қолайлы етиўге хызмет етеди.