(untitled) (SAN’AT VA MADANIYAT AXBOROTNOMASI, 2026)
Maqola Toshkent shahridagi Moddiy madaniyat muzeyi binosi va uning XIX asrga oid me’moriy ansambli misolida ko‘chmas madaniy meros ob’yektlarini saqlash va muzeylashtirish jarayonlarini o‘rganishga bag‘ishlangan.Maqolada O‘zbekistonda madaniy merosni muhofaza qilish sohasidagi tizimli muammolar, jumladan, qonunchilikning nomukammalligi, yerga egalik masalalarida huquqiy bo‘shliqlar, ma’muriy to‘siqlar va qurilish manfaatlaridan kelib chiqadigan bosimlar ochib berilgan. Xususiy ob’ektni ko‘chmas madaniy merosning davlat reyestriga kiritishning noyob tajribasi va bu bilan bog‘liq institutsional tartib-qoidalar alohida ko‘rib chiqiladi. Samarali muzeylashtirish nafaqat ilmiy va restavratsiya yondashuvini, balki kompleks huquqiy tartibga solishni, idoralararo hamkorlikni va madaniy merosni saqlashning asosiy subyekti sifatida mulkdorning faol pozitsiyasini talab etishi to‘g‘risida xulosa chiqarildi.arga qarshi kurashishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Maqolada O‘zbekistonda madaniy merosni muhofaza qilish sohasidagi tizimli muammolar, jumladan, qonunchilikning nomukammalligi, yerga egalik masalalarida huquqiy bo‘shliqlar, ma’muriy to‘siqlar va qurilish manfaatlaridan kelib chiqadigan bosimlar ochib berilgan.