СОХРАНЕНИЕ И МУЗЕЕФИКАЦИЯ КУЛЬТУРНОГО НАСЛЕДИЯ НА ПРИМЕРЕ ЗДАНИЯ МУЗЕЯ МАТЕРИАЛЬНОЙ КУЛЬТУРЫ И ЕГО АРХИТЕКТУРНОГО АНСАМБЛЯ 19 ВЕКА (KÓRKEM ÓNER HÁM MÁDENIYAT XABARSHÍSÍ, 2026)
Maqala Tashkent qalasındaǵı Materiallıq mádeniyat muzeyi imaratı hám onıń XIX ásirge tiyisli arxitekturalıq ansambli mısalında kóshpes mádeniy miyras obektlerin saqlaw hám muzeylestiriw processlerin. Ózbekstanda mádeniy miyrastı qorǵaw tarawındaǵı sistemalı mashqalalar, sonıń ishinde nızamshılıqtıń jetispewshiligi, jerge ielik etiw máselelerinde huqıqıy boslıqlar, hákimshilik tosqınlıqlar hám qurılıs máplerinen kelip shıǵatuǵın basımlar ashıp berilgen. Xususiy obyektni kóshpes mádeniy miyrastıń mámleketlik reestrine kirgiziwdiń ayrıqsha tájiriybesi hám usıǵan baylanıslı institutsional tártip-qaǵıydalar óz aldına kórip shıǵıladı. Nátiyjeli muzeylestiriw tek ǵana ilimiy hám restavraciya emes qatnasın, al kompleksli huqıqıy tártipke salıwdı, uyımlar aralıq birge islesiwdi hám mádeniy miyrastı saqlawdıń tiykarǵı subyekti sıpatında múlk iesiniń aktiv poziciyasın talap etiwi haqqındaǵı juwmaq. shıǵarıldı.larǵa qarsı gúresiwge ayrıqsha itibar qaratılmaqta. Maqalada Ózbekstanda mádeniy miyras
Keywords: muzeylestiriw; mádeniy miyras; kóshpes múlk; 19-ásir arxitekturalıq miyrası; tariyxıy imaratlardı saqlaw; tiklew; konservaciya; urbanizaciya; centrifikaciya; huqıqıy soqlıǵısıwlar; jerdi menshiklestiriw; esteliklerdi qorǵaw; muzeydi institucionallastırıw; tariyxıy hám mádeniy qun; Tashkent; qala qurılısınıń rawajlanıwı; miyrastıń mámleketlik reestri; mádeniy siyasat.