(untitled) (KÓRKEM ÓNER HÁM MÁDENIYAT XABARSHÍSÍ, 2025)
Simfoniyalıq orkestrde tarlı saz ásbapları tiykargı orındı iyeleydi. sanlıq hám kórkemlik jaqtan onıń tiykarın quraydı. tarlı gruppaǵa skripka (I hám II), alt, violonchel hám kontrabaslar kiredi. bul topar baylıǵı menen ajıralıp turadı tembrli boyawlar, dinamikalıq hám tásirsheńliktegi iykemlesiwsheńlik - nama, garmoniyalıq fon hám shıǵarmanıń ritm dúzilisin jaratıw. tarlı keń kólemli sezimlerdi - názik lirikadan tartıp, dramalıq sezimlerge shekem jetkerip bere aladı. napryajennosti. Olardıń roli jekke jańlawdan baslap, quramalı polifoniyalıq hám t.b. fakturnıx sochetaniy vnutri vsey orkestrovoy massı. Pissikato usılı arqalı oynaw texnikası sebepli hám basqa usıllarda, tarlılar kórkemlew qurallarınıń bay palitrasın támiyinleydi. tariyxıy jaqtan mine usı torlı orkestr XVII-XVIII ásirlerde simfoniyalıq orkestrdiń qáliplesiwinde tiykar boldı. házirge shekem onıń júregi bolıp qalmaqta. Zamonaviy bastakorlar torli cholǵulardan badiiy tásir quralı sıpatında aktiv paydalanbaqta. Solay etip, tarlı saz ásbapları tek melodikalıq-garmoniyalıq emes. wazıypasın atqaradı, al simfoniyalıq orkestrdiń ulıwma tembr kórinisin qáliplestiriwde de tiykarǵı rol atqaradı.